2016. február 29., hétfő

7 érdekes, az esküvőhöz köthető szokás



Az esküvőhöz rengeteg szokás és babona kötődik, amelyek akár tájegységenként is változhatnak, mi most kigyűjtöttünk belőlük egy kis csokorra valót.

A termékenységért

Az oltár felé vezető utat a koszorúslányok rózsaszirmokkal szokták beszórni, és így vezetik fel a párt a szertartás előtt. A rózsa köztudottan a termékenység jelképe, így ettől a szokástól gyermekáldást várunk.

A gazdagságért

Tartja a mondás, hogy minél több rizsszem marad a menyasszony hajában, annál gazdagabb lesz az anyagiakban és gyermekáldásban is. Így a ceremónia utáni rizsszórás egyszerre jelképezi a gazdagságot, és a vele szorosan összeköthető gyermekáldást is.

A következő menyasszonyért

A csokordobás egy olyan szokás, amellyel az ifjú feleség mindegy átadja a stafétát násznép valamelyik házasulandó lányának.

Kép forrása: Pinterest

A férj rátermettségének megvizsgálásáért

A menyasszonyrablás célja, hogy a násznép mennyire rátermett arra, hogy megvédje a feleségét, illetve ha már megtörtént a rablás, akkor mire képes a visszaszerzéséért.

Az elválaszthatatlanságért

Egyre kezd divattá válni, hogy a fiatal pár tönkreteszi az esküvői ruháját, ezzel azt jelképezve, hogy ők már elválaszthatatlanok, és többet nem lesz szükség az esküvői ruhára.

A boldogságért

Szokás, hogy a menyasszonynak viselnie kell valami régit – emlékezve a hajadon korára, valami újat – életének új fejezetére gondolva, valami kéket – a hűségét jelképezendő, valamint valami kölcsönkapottat – a barátságra emlékezve, így ezek az értékek hozzásegítik őt a boldogsághoz.

A védelemért

Amikor a férj és a feleség először átlépi közös otthonuk ajtaját, akkor a szokás szerint a férj a karjában átviszi a menyasszonyt az ajtó küszöbén. Ez a szokás a középkorból maradt meg, akkor ugyanis azt gondolták, hogy a rossz szellemek a küszöb alatt laknak, akiktől mindenképpen meg kell védeni az ifjú feleséget.