2016. január 28., csütörtök

Kell-e borravalót adni az esküvői szolgáltatóknak?

Az esküvői büdzsé tervezésekor sokan nem is gondolnak a borravalóra, pedig a borravaló egy kiváló lehetőség arra, hogy kifejezzük a köszönetünket egy minőségi szolgáltatásért. Az alábbiak figyelembevételével éppen ezért javasoljuk a borravaló összegének belekalkulálását az esküvői büdzsébe.


Nincs olyan, hogy kell!

Borravalót akkor adunk, ha elégedettek vagyunk egy szolgáltatással, és ez nincs másképp az esküvői szolgáltatók esetében sem. Borravalót viszont illik adni néhány szolgáltatásban, és ez a vendéglátásra, esetünkben az esküvői vendéglátásra különösen igaz.

Mennyit illik adni?

A borravaló mértéke vitára készteti még a protokoll szakértőket is, annyi azonban biztos, hogy a túl kevés, vagy éppen a túl sok borravaló adása ugyanúgy hiba lehet. Általánosságban elfogadott, hogy a borravaló a szolgáltatás díjának 10-15%-a szokott lenni.

 Kép forrása: Pinterest

Figyeljetek oda arra, hogy a borravaló összege már szerepel-e az árajánlatban!

Az esküvői vendéglátást biztosító éttermek általában már beleszámolják a borravalót az árajánlatukba, de erről mindenképpen érdemes egyeztetni. Ha az ár már tartalmazza a borravalót, akkor nem szükséges külön honoráriumot adni.

Melyik esküvői szolgáltatónak illik borravalót adni?

Mindegyiknek! De ebben az esetben érvényesül az az elv, hogy csak annak a szolgáltatónak adjatok borravalót, akinek a szolgáltatásával maradéktalanul meg vagytok elégedve, esetleg annak, aki a várakozásaitokon felül teljesített.